Sobre el bloqueig al Parlament: Trist.

Ja que havia parlat del 15m, em sento obligat a dir què opino del que va passar ahir al Parlament. Pot semblar fàcil després dels fets, però el que dic ho pensava també el dia abans.

Hagués trobat bé, més que bé, manifestar-nos fora del parlament sense barrar el pas a ningú. Obrir un passadís als parlamentaris i, amb un silenci sepulcral, fer sentir a aquells que votarien a favor de les retallades l’absoluta reprovació d’una part de la ciutadania. A més, si s’hagués plantejat així, segur que l’assistència hagués estat molt més massiva i tot més impressionant.

Crec que qui sigui que va decidir bloquejar el parlament es va equivocar. A dos nivells: un tàctic, perquè (fins i tot si no hi hagués hagut cap agressió ni violència), interferir amb el funcionament d’un parlament segur que dilapidava part de les simpaties que el moviment havia creat. Una part de la meva, sense anar més lluny. I la de molta gent que, malgrat tot, no està d’acord en que es cometi res tipificat com a delicte, malgrat la raó moral. Si el bloqueig funcionava i el parlament no es podia reunir, és tècnicament un cop d’estat. Si el bloqueig no funcionava, has fracassat i perdut prestigi en l’intent.

L’altre nivell, moral, de legitimitat democràtica. I és l’error que m’importa i em sap greu. Els que eren allà bloquejant l’accés al parlament (fossin violents o no, fossin tots els “indignats” o no, fossin els mateixos que havien passat setmanes a Plaça Catalunya o no), eren menys, però molts menys, que els que han votat els parlamentaris.

Que els (alguns) polítics han fet coses intolerables: sí.

Que malgrat haver estat escollits no tenen carta blanca per fer el que volen amb el seu poder: sí

Que ens volien retallar drets: sí.

Que no representen a tothom: és clar. Però que milions de persones que podrien haver-se abstingut a les eleccions no ho van fer, també. I malgrat la desinformació mediàtica, la llei de d’Hondt, el maquillatge de la realitat política, etc., bé hem de creure que aquests milions de persones tenen un mínim criteri independent, o deixem de creure en la democràcia.

Que la violència la van començar mossos infiltrats: I jo que sé. Va, admetem que sí. Si és així, és gravíssim i a qui donés l’ordre i a qui ho hagi amagat se’ls l’ha d’empaperar bé. Però ara no parlo d’això. Ja dic que la meva reprovació hi seria fins i tot si no hi haguessin hagut agressions de cap mena.

Que la democràcia actual és molt, però molt, però molt molt, imperfecta, i que s’hauria de refer de dalt a baix (perdó: de baix a dalt!!): sí, i tant!! però això no ho justifica tot, i menys per part d’una minoria.

Però “els altres són pitjors” no em serveix una excusa moralment vàlida.  Jo, al menys, intento no permetre’m actes moralment dubtosos “perquè els altres fan coses pitjors”. Un ha d’estar molt, però molt legitimat i molt segur que representa “al poble” i que la situació és intolerable per demolir un parlament escollit en unes urnes.

I atenció, que no entro en si va haver-hi violència o no. El que més m’ha escamat del discurs que he sentit per part dels qui van assistir-hi era que era una “protesta pacífica”. Home, pacífica perquè no repartien garrotades a ningú, d’acord, suposem-ho. Però també seria pacífica en aquest sentit una protesta consistent a tallar el suministre de llum i aigua a la ciutat de Barcelona. I no ho trobaria acceptable.

Sigui quin sigui el mecanisme democràtic que tinguin al cap els bloquejadors, com podrien blindar-lo llavors davant una minoria que discrepés amb les decisions democràticament preses i es prengués la justícia per la seva mà? O es que creuen que hi ha manera de prendre decisions sempre per consens? Perquè en quatre assemblees ha funcionat? Quina por em faria un sistema així. El no consens, i saber manegar-ho, és consubstancial amb la democràcia.

La “no violència” en el sentit estricte de no repartir trompades no m’ho justifica tot, i en particular no els sabotatges. I, ni passats els fets, he vist cap retracció per part de 15m del seu axioma que aquesta acció “no violenta” era lícita, i un simple “exercici del dret a manifestar-se, a protestar”. No: vaig ser amb ells a Plaça Catalunya, i vaig defensar el seu dret a manifestar-se, pacíficament, però llavors no impedien a ningú altre l’exercici dels seus drets, i aquest cop sí.

De fet, m’esborrona l’argument similar que ha estat donant Anonymous aquests darrers temps per justificar els atacs DDOS a webs. “Són equivalents a les protestes pacífiques consistents a seure a l’entrada d’una botiga i i no deixar-hi entrar a ningú”. Donaven per fet que “això és un mitjà perfectament lícit de protesta, i per tant també ho és el DDOS”. Igualment: no hi ha violència en el sentit d’agressió, però impedir la circulació de la gent és impedir una part de la seva llibertat, i això no és lícit. Allò tant vell que la llibertat d’un acaba on comença la de l’altre, m’ho crec.

Tampoc em valen els arguments “però també és violència que ens retallin els drets  / que em neguis la vivenda / que te’m venguis el país / que el sou mínim sigui molt baix / que la joventut tingui un 42% d’atur”. Això no és violència. És explotació, és avarícia, és precarietat, és injustícia. Però no fem jocs de paraules. Si el que vols dir és “com que m’han fet X, em sento legitimat a fer servir la violència”, sigues valent, digues-ho, i deixa’ns jutjar si estem amb tu o no. És aquest un punt menor, però no despistem el debat.

En definitiva: crec que ha estat un error i gros. Segueixo creient en la guspira que ha encès aquest moviment, però he perdut molta de la confiança en que la gent que ho ha dut sàpiga gestionar-ho. Part per inexperiència, part per haver-se dut per l’eufòria d’aquest darrer mes, part per no saber calibrar les conseqüències d’una acció que d’entrada pot semblar romàntica. Em sap greu. Molt, però molt de greu. Llàstima que les declaracions exemplars d’en Hessel no arribessin abans. També la declaració de Justícia i Pau (Arcadi Oliveres), tot i que em sembla que podria haver estat més clara.

Tot i això, aquest diumenge 19, a la manifestació. Cal posar-los-hi tant difícil com sigui als polítics que abusen i perverteixen la democràcia, i a les forces econòmiques i socials que no busquen el bé comú… però des de la democràcia, el convenciment de tenir la raó, i la persuasió de la majoria dels ciutadans.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Actualitat, Democràcia real ja!, No anem bé i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Sobre el bloqueig al Parlament: Trist.

 1. Tomàs ha dit:

  Passats ja uns dies, i unes hores des del teu post, tots hem pogut veure vídeos reals i vídeos falsos, llegit la premsa, vist la tele…., i com deia en un altre bloc, estic Contaminat. He vist i llegit tantes coses que ja no tinc res de clar.

  Si que sembla que tant per una banda com per l’altra s’han tornat a cometre errades importants. Mirant el costat dels Indignats, un els hi podria demanar que després de tants dies ja podrien tenir preparat un dispositiu intern de control (dona credibilitat). Per la part d’Interior, una vegada més no han sabut llegir que el que es preparava era una mobilització important.

  Per la part dels Indignats, ara els toca tornar-se a guanyar el crèdit que han perdut.

  • Hola Tomàs,

   Estic d’acord amb tu. D’altra banda, el que volia dir és que no em fan falta videos ni proves per saber que no estic gens d’acord amb la intenció d’impedir el funcionament del parlament, per antidemocràtic.

   Estic especialment d’acord amb la darrera frase, que els toca tornar-se a guanyar el crèdit. Jo espero ho aconsegueixin, malgrat que els critico.

   Poca intenció tenia de parlar de política quan vaig obrir aquest blog, i mira.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s